Четверг, 25.04.2024, 02:50
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Костянтинівської райдержадміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Архів записів
Друзі сайту
  • ДонОблІППО
  • Центр дистанційного навчання ДонОблІППО
  • Методичний кабінет відділу освіти
  • Історичний музей "Пам'ять серця"
  • Відділ інформаційних технологій ДонОблІППО
  • Best Websites Examples
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Головна » 2019 » Март » 13 » Cемінар-практикум у формі майстер-класу
    16:36
    Cемінар-практикум у формі майстер-класу

    Учитель живе доти, доки вчиться,

    тільки-но він перестає вчитися, у ньому помирає вчитель.

    (К. Ушинський)

    13 березня 2019 року в залі райради відбувся семінар-практикум вчителів трудового навчання/технологій закладів освіти Костянтинівського району у формі майстер-класу з теми «Інформаційні технології та обмін досвідом вчителів трудового навчання» 

    Захід мав на меті підвищення рівня фахової майстерності, поглиблення знань педагогів про інноваційні, зокрема, інформаційні технології навчання, обмін досвідом роботи вчителів трудового навчання/технологій щодо використання інформаційних технологій на уроках трудового навчання та відпрацювання практичних методів.

    Семінар відкрила методист методичного кабінету відділу освіти Прокоф’єва Л.Р., яка зазначила про необхідність поглиблення знань педагогів про інноваційні, зокрема, інформаційні технології в освітньому процесі, тому що на сучасному етапі розвитку освіти зростає потреба в нових формах освіти, набуття навичок, розвиток компетенцій. У першу чергу цей процес спрямований на творчість учителя-новатора, а значить на його постійне самовдосконалення.

    Сучасний учитель має володіти такими професійно-педагогічними і фаховими вміннями, які сприяють формуванню компетентної особистості -  людини нового типу, з гнучким нестандартним мисленням, зі стійкою внутришньою мотивацією, з умінням самореалізації. Це забезпечить швидке і міцне опанування навчального матеріалу, розвиток пізнавальних та розумових здібностей учнів, сприятиме активізації їх пізнавальної діяльності.

    Найважливіше місце серед сучасних інформаційних технологій, що сприяють активізації пізнавальної діяльності школярів, належить мережі  Інтернет. Які ж ключові акценти набувають важливого значення у сьогоденні освітнього процесу? Основна новація – інтегративний підхід у навчанні учнів. Тож можливості комп'ютера сконцентровані не лише на предметі інформатика але й на інших, зокрема, трудовому навчанні.

    Керівник районної методичної комісії вчителів трудового навчання/технологій, вчитель Білокузьминівської ЗОШ  І-ІІІ ступенів Литвиненко Т.М., презентувала досвід роботи із застосування ІКТ на уроках трудового навчання на прикладі виконаного  STREAM-проекта «Створення флюгера». У своєму виступі зазначила про важливість та доцільність використання нових медійних засобів навчання та візуалізації навчального матеріалу. Протягом доповіді було визначено напрям педагогічної діяльності у розрізі застосування нових програм з 3D-моделювання, таких як  SolidWork, «Компас» тощо.

    Також Тетяна Михайлівна провела майстер-клас з виготовлення листівки-трансформера, що містить основні інформаційні компоненти з використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках трудового навчання. Запропонований креативний навчальний продукт можна використовувати у декількох напрямках творчої роботи з учнями, а саме: у процесі виготовлення самої листівки як об’єкта діяльності та створення пам’ятки-інструкції для учнів з різних тем.

    Досвідом використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках трудового навчання поділився Остапенко О.А., вчитель трудового навчання/технологій Іванопільської СШ І-ІІІ ст. За допомогою графічного редактора PowerPoint учасники семінару мали змогу опрацювати матеріали авторського уроку з ажурного випилювання для учнів 5 класу, створивши графічний малюнок майбутньої «Серветниці». Олександр Анатолійович також презентував вже готові вироби своїх учнів у вищезазначеній техниці.

    Учитель трудового навчання/технологій Новодмитрівського НВК Бамбалов О.М. зацікавив присутніх виступом з теми «Виготовлення гри-головоломки з дроту». Під час проведення майстер-класу, за допомогою інструментів зі звичайного сталевого дроту, в руках учасників заходу з’явилися чудові іграшки-головоломки.

    Окрім цього, Бамбалов О.М. запропонував для використання на уроках трудового навчання та в побуті Sweet Home 3D - вільну комп'ютерну програму з відкритим вихідним кодом для моделювання інтер'єру, архітектурної візуалізації житлових просторів і плану будинків.

    Підводячи підсумки семінару, учасники зазначили, що нові інформаційні технології - невід'ємна частина нашого життя. Маючи у своєму користуванні комп'ютер, можна інтенсифікувати процес навчання, зробити його більш наочним і динамічним, формувати уміння працювати з інформацією, а головне - готувати особистість «інформаційного суспільства» з розвиненими дослідницькими уміннями та комунікативними здібностями.

    Фотоматеріали можна переглянути тут.

    Переглядів: 334 | Додав: viddil_osvitu | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar