Пятница, 26.04.2024, 12:47
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Костянтинівської райдержадміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Архів записів
Друзі сайту
  • ДонОблІППО
  • Центр дистанційного навчання ДонОблІППО
  • Методичний кабінет відділу освіти
  • Історичний музей "Пам'ять серця"
  • Відділ інформаційних технологій ДонОблІППО
  • Best Websites Examples
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Головна » 2018 » Апрель » 23 » Про професійну компетентність керівників освіти району в надзвичайних ситуаціях
    15:19
    Про професійну компетентність керівників освіти району в надзвичайних ситуаціях

    «Професійна надійність та компетентність людини (керівника закладу освіти) в надзвичайних ситуаціях». Такій темі був присвячений захід, що відбувся 20 квітня 2018 року у залі Костянтинівської районної ради та проходив у формі «вільного мікрофону» з елементами практичного ток-шоу. На заході були присутні керівники закладів освіти району та їх заступники, яким надавалася інформаційно-практична та методична підтримка з питань сучасних тенденцій функціонування та удосконалення цивільного захисту, безпеки життєдіяльності.

    Сьогодні перед освітою стоїть задача створювати у закладі не тільки комфортне, а й безпечне освітнє середовище,  формувати  у дітей життєві компетентності, які визначають здатність особи успішно вирішувати життєві проблеми. А якою є професійна надійність та компетентність керівника закладу освіти в надзвичайних ситуаціях? Про це розповіла Кабанцева Анастасія Валеріївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Міжрегіональної академії управління персоналом, вчений секретар, старший науковий співробітник державного закладу «Науково- практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ  України».      

    Які особливості прояву паніки під час надзвичайних ситуацій, як управляти нею, яким є феномен «Чорнобильської радіаційної паніки» та про уроки Чорнобильської трагедії познайомила Волкова Ольга Павлівна, лікар – психіатр, державного закладу «Науково- практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ  України».

    Про засоби індивідуального захисту населення під час надзвичайних ситуацій, використання вогнегасників під час пожежі   розповів керівникам закладів освіти Васильченко Станіслав Андрійович, старший інспектор відділення запобігання надзвичайним ситуаціям ДПРЗ-16 ГУ ДСНС України у Донецькій області,старший лейтенант служби цивільного захисту.

    Основні засоби надання домедичної допомоги учасники заходу мали можливість відпрацювати під керівництвом Бондарчука Анатолія Володимировича, викладача епідеміології та медицини катастроф Костянтинівського медичного коледжу. На спеціальному манекені керівникам закладів освіти було продемонстровано як робити непрямий масаж серця та штучне дихання. Також Анатолій Володимирович надав відповіді на найбільш проблемні питання стосовно домедичної допомоги під час надзвичайних ситуацій, які виникали в керівників закладів у процесі практичної діяльності. Студентка Костянтинівського медичного коледжу продемонструвала накладання шини  під час травмування.

    Янинович Марина Миколаївна, заступник начальника Костянтинівського бюро правової допомоги Краматорського міського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, довела до відома присутніх особливості  правової відповідальності керівників закладів освіти за збереження життя людей та матеріальних цінностей у надзвичайних ситуаціях.

    У ході ток-шоу обговорювалося питання ефективності проведення у закладах загальної середньої освіти Дня цивільного захисту, у закладах дошкільної освіти – Тижня безпеки дитини. Актуальним для керівників завжди залишається питання «Навчальний заклад та його готовність до роботи в надзвичайних ситуаціях. Документація з ЦЗ». Ґрунтовну методичну допомогу з даних питань надала Казак Оксана Семенівна, завідувач навчально-консультаційним пунктом з питань ЦЗ у м. Костянтинівка. Також учасники заходу отримали нормативно-правові документи та методичні матеріали з питань ЦЗ та БЖД.

    Заключним етапом було складання ментальних карт за умовно заданою надзвичайною ситуацією. Відпрацьовувалися уміння як діяти за сигналом оповіщення під час евакуації,  складався план за поданою ситуацією, відпрацьовувалися правила поведінки у разі загрози чи виникнення будь-якої надзвичайних ситуацій засобами «ділового театру». Консультативну допомогу учасникам  надавав Медянський І.М., головний спеціаліст з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи райдержадміністрації, технічне забезпечення заходу організувала інженер з охорони праці відділу освіти Риндіна Д.Д. Під час підбиття підсумків «вільного мікрофону» учасники висловили пропозицію зробити такі заходи регулярними, адже у сучасних умовах перед керівниками постає все більше складних завдань, виконання яких потребує оновлення знань з питань цивільного захисту та професійного вдосконалення.

    Кабанцева К.В., головний спеціаліст відділу освіти

                

               

                

    Переглядів: 449 | Додав: viddil_osvitu | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar